La sortida per la Vilanova de Vilamajor serà el primer acte inaugural de la commemoració d'enguany del bicentenari de la creació del primer Ajuntament de la Vilanova de Vilamajor (1822-2022) amb parlaments institucionals i sortida medieval

Dijous, 13 de gener de 2022 a les 14:00

Programada per dilluns 17 de gener a les 10.30 h a les Escoles Velles i emmarcat en els actes de la Festa Major d'hivern.

Durant aquest any 2022, a Sant Antoni de Vilamajor estem de celebració del bicentenari de la creació del primer Ajuntament de la Vilanova de Vilamajor.

És per aquest motiu, que durant el present mes de gener es donarà inici als actes que han de commemorar aquests 200 anys de la denominació per la qual es coneixia, i encara avui dia es coneix, el municipi de Sant Antoni de Vilamajor.

El tret de sortida del primer acte, emmarcat en el programa de Festa Major d'hivern, tindrà lloc el pròxim dilluns 17 de gener, coincidint amb el dia festiu en honor al patró de Sant Antoni Abad.

Consisteix en la ruta programada per conèixer la Vilanova de Vilamajor i el seu passat medieval i també comptarà amb els parlaments inaugurals a càrrec de l'alcalde, Raül Valentín i del Valle i de l'historiador Jordi Nogués, personal adscrit a l'àrea de Cultura de l'Ajuntament.

L'acte tindrà lloc a les 10.30 h a les Escoles Velles, situades a la plaça de l'1 d'Octubre de 2017 i un cop finalitzats els parlaments, tindrà lloc la sortida medieval per la zona del nucli urbà i de la mà de l'historiador Jordi Nogués.

D'aquesta manera i amb aquest primer acte inaugural, durant aquest any es realitzaran diversos actes i esdeveniments emmarcats en la commemoració del bicentenari d'aquest fet històric del nostre municipi.

A més, es durà a terme la renovació de la imatge corporativa actualitzada a la web municipal de l'Ajuntament i en els documents oficials i mitjans de comunicació.

A continuació, s'exposa tota la informació històrica d'aquest fet important que compartim amb els vilamajorins i vilamajorines per poder commemorar i compartir conjuntament els 200 anys de la creació de l'Ajuntament.

Introducció històrica

Per tal d'explicar els motius que originen la commemoració d'aquesta data concreta, el 29 de desembre de 1822, ens hem de remuntar fins a la instauració de la Constitució de 1812. Aquest document de caràcter liberal, políticament parlant, posava les bases per a la creació de nous ajuntaments tant en els pobles de més de mil habitants. Aquest document també estableix aquesta possibilitat per als pobles que no assolien aquesta xifra, sempre que hi haguera uns motius objectius que ho justifiquessin.

En aquest marc polític general, el dia 1 de desembre de l'any 1821, una comissió de representants de la Vilanova de Vilamajor va presentar un document de greuges a la seu de la Diputació Provincial. Aquest escrit era un dels fonaments sobre els quals fonamentaven la seva sol·licitud de creació d'un ajuntament propi per a la Vilanova.

Tenint en compte aquests fets, la Diputació va aprovar la instauració del primer consistori oficial del nostre municipi, aquesta s'hauria de fer efectiva el dia 1 de gener de 1823.

Amb la finalitat de donar compliment a les directrius de la Diputació, el dia 29 de desembre de 1822 es va instar als 170 veïns electors de la Vilanova a trobar-se a la casa de Can Perpunter (actual seu de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor) per tal de dur a terme la votació que dictaminaria els noms del primer alcalde i dels regidors de la corporació municipal. Atesos els resultats d'aquest procediment es va nomenar com a alcalde al Sr. Josep Bertran i, com a regidors, als Srs. Josep Bataller i Francesc Ballescar (en representació de la pagesia i dels jornalers respectivament).

El nomenament d'aquests veïns per als càrrecs esmentats va possibilitar que el dia establert (1 de gener de 1823) es donés inici a l'activitat institucional oficial del nostre consistori.

Malauradament, aquest inici engrescador es va veure truncat per les vicissituds de l'escenari polític que s'estava vivint al Regne d'Espanya: la reinstauració d'un poder monàrquic de tall absolutista (en la figura de Ferran VII) va significar la derogació de moltes de les lleis implementades gràcies a la constitució de 1812.

En el cas de Sant Antoni de Vilamajor, l'aplicació dels mandats reials va significar l'anul·lació del procediment d'independència administrativa, i no es va poder recuperar fins a l'any 1843.

Darrera actualització: 13.01.2022 | 14:04