El Políptic, document datat de l’any 950 i que es conserva a l’Arxiu Històric i Museu Fita d’Arenys de Mar, ja parla de la “Terra de Goma”, que correspon al que als segles XII i XIII anomenen Villagomà, posteriorment anomenada “Vilanova”.
Al segle XII, a l’actual terme de Sant Pere de Vilamajor hi havia erigit un Palau on hi feien moltes estades els Comtes de Barcelona. Per aquest motiu n’hi deien “La Força”.
L’origen del nom de Sant Antoni és degut a que hi havia uns nevaters que s’encarregaven de portar el gel dels pous de glaç situats a la muntanya i vendre’l a Mataró i Barcelona, sobretot als peixaters, per conservar la mercaderia. Òbviament, era necessari que aquest glaç arribés en bones condicions. El carregaven al capvespre i viatjaven tota la nit per poder-lo lliurar al matí. Al pla, és a dir, a l’actual zona de Sant Antoni, es paraven en un petit hostal, on es reunien i feien un most.
Sant Antoni és el patró dels traginers i a ell anaven dirigides totes les súpliques i oracions. Com que van creure que el Sant els escoltava, van decidir erigir una ermita dedicada a aquest sant, al voltant de la qual s’hi va anar formant el nucli urbà.
Disponible a la Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona: