El projecte de millora de la plaça d'en Riera, una actuació tàctica per ampliar la zona de vianants del nucli urbà de Sant Antoni de Vilamajor

Dijous, 29 d'abril de 2021 a les 15:00

Per dinamitzar la plaça com a lloc d’estada i de joc, facilitar la connexió dels vianants entre l’escola i el nucli urbà i reforçar la qualitat estètica i el sentit del lloc amb una intervenció artística del Montseny.

Des de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor presentem el projecte de millora tàctica de la plaça d'en Riera.

És una aposta del consistori que té com a objectiu principal ampliar la zona de vianants del nucli urbà, adequar la connexió de persones entre l'escola i centre i reforçar la condició d'espai públic per valorar el paisatge urbà.

D'aquesta manera, la plaça d'en Riera passarà de ser una zona d'estacionament per convertir-se en una plaça per a persones com a lloc d'estada i de joc, millorant la comoditat, la qualitat estètica i incorporant vegetació herbàcia dins d'un model sostenible, tot recuperant el que havia estat la Plaça d’en Riera no fa pas massa.

També s'actuarà en els carrers que connecten amb la plaça, els carrers Joan Maragall i el tram del carrer Barcelona amb Jaume Balmes seran d'ús exclusiu per a vianants, exceptuant l'accés per a guals, vehicles de serveis i càrrega i descàrrega.

A més, s'habilitarà un pas entre les escales de la riera i el carrer Barcelona que connectarà directament amb la plaça, facilitant l'accés de la nostra canalla per anar i tornar de l'escola de manera segura sense creuar-se amb vehicles.

Els criteris principals d'intervenció són els següents:

  • Guanyar espai públic per les persones i ampliar la zona de vianants del nucli.
  • Reforçar la qualitat estètica i el sentit del lloc mitjançant referents geogràfics com el Montseny.
  • Dinamitzar socialment la plaça
  • Millorar la conducció social entre l'escola i l'espai de la riera amb el nucli urbà.
  • Convertir la plaça Riera en un rebedor d'entrada a Sant Antoni de Viilamajor
  • Experimentar en l'espai públic de cara a una futura intervenció integral de caràcter permanent.

El projecte

El projecte consisteix en la implementació d'actuacions tàctiques de disseny avantguardista i utilitarista: de tipus experimental i flexible, amb caràcter durable a mig termini i utilitzant mobiliari urbà reutilitzable.

Es parteix d'una necessitat mínima d'obra sobre la plaça i les actuacions seran exclusives de pintura, mobiliari urbà i vegetació.

L'actuació principal parteix d'una intervenció artística, emprant pintura sobre el paviment dels carrers i el mur de la façana de l'espai polivalent del carrer França.

Aquesta actuació contempla un disseny referencial del Montseny en el mur i es dibuixaran les corbes de nivell sobre el paviment d'asfalt de la plaça d'en Riera fins als carrers Barcelona i Doctor Fleming, on també es marcaran les línies que simularan ser els rius Besòs i la Tordera.

Un cop dissenyada la part artística, s'instal·larà el mobiliari urbà, jardineries, bancs i una pissarra central com a element lúdic i de caràcter artístics pels infants.

Reunió de presentació als veïns i veïnes de la zona

El passat dimecres 28 d'abril va tenir lloc la reunió de presentació del projecte als veïns i veïnes de la plaça d'en Riera i dels carrers de la zona.

L'alcalde, Raül Valentín i del Valle, va presentar l'actuació i les limitacions dels vehicles, com a principal afectació directa pels veïns i veïnes, on també van poder preguntar els seus dubtes i donar opinions. L'accés de vehicles a la zona passarà a ser limitat als propietaris de guals dels carrers afectats, a les operacions de càrrega descarrega i PMR, es prohibirà l'estacionament.

Actualment, el nou aparcament ampliat al carrer Jaume Balmes, permet l'estacionament d'aproximadament 100 vehicles. A més, el 10 de maig estan previstes les obres d'asfaltatge, per tal de pavimentar la zona i facilitar l'accés als vehicles.

Inici de les actuacions

L'actuació de pintura artística és  es divideix en quatre fases:

  • Fase 1: carrer Dr. Fleming
  • Fase 2: costat est de la plaça d'en Riera
  • Fase 3: costat oest de la plaça d'en Riera i la part de cruïlla amb el carrer Barcelona i Joan Maragall
  • Fase 4: carrer Barcelona

La primera fase s'iniciarà a partir del 10 de maig, el mateix dia d'inici de l'asfaltat del pàrquing, i començarà en el carrer Dr. Fleming, amb la previsió contemplada per evitar l'afectació dels dos aparcaments al mateix temps. Quan finalitzi el paviment de l'aparcament nou, els treballs de pintura del projecte encara estaran a la fase 2, afectant el costat est de la plaça.

Els treballs estaran prèviament senyalitzats i mentre es faci l'actuació dels carrers mencionats, no es podrà accedir als guals afectats segons la fase de treball.

En els documents adjuntats es pot consultar la memòria del projecte i els plànols de les actuacions, a càrrec dels autors Narcís Sastre Fulcarà i Mikel Berra-Sandín de la consultoria política Neòpolis juntament amb la intervenció artística de Dani Fortià.

Darrera actualització: 29.04.2021 | 15:11