Situació i mesures per a la prevenció de la plaga Xylella fastidiosa a Catalunya

Divendres, 19 de febrer de 2021 a les 13:00

Informació del Departament d'Agricultura i Ramaderia.

Des del Departament d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya informen de la plaga Xylella fastidiosa per tal de fer-ne difusió entre la ciutadania.

La Xylella fastidiosa és un bacteri que provoca una greu malaltia a les plantes i que provoca la seva mort. Pot atacar a més de 300 espècies de plantes ornamentals i cultius importants de casa nostra com l'olivera, l'ametller, la vinya, els cítrics, entre altres. Actualment no existeix cap tractament efectiu un cop es detecta en qualsevol de les plantes hostes a les que infecta.

Actualment Catalunya és lliure de Xylella fastidiosa però no és el cas d'algunes comunitats autonomes properes com son la Comunitat Valenciana (Alacant) i les Illes Balears.

Quan es detecta en un territori s'ha d'efectuar dràstiques mesures d'erradicació, d'acord amb la normativa comunitària. Per aquest motiu cal extremar les mesures que evitin la introducció i la propagació d'aquesta malaltia en el territori de Catalunya.

En aquest sentit, la Polygala myrtifolia és un dels vegetals considerats per la Comissió Europea amb un elevadíssim risc d'infectar-se per Xylella fastidiosa i de propagar-la. És per això que per evitar la introducció d'aquesta plaga a Catalunya, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, conjuntament amb el sector, considera necessari recomanar el fet de no plantar aquesta espècie ornamental en els espais públics i àrees verdes dels municipis, encara que no estigui prohibit normativament.

La millor estratègia per evitar la introducció de la Xylella fastidiosa és la prevenció, per la qual cosa és fonamental que qualsevol sospita de la seva presència, es comuniqui immediatament al Servei de Sanitat Vegetal del DARP ssv.daam@gencat.cat.

Si vols conèixer tota la informació sobre aquesta plaga consulta aquest enllaç o els documents adjuntats.

Darrera actualització: 19.02.2021 | 13:07