Camí Ral

Sortint de la Plaça de la Vila de Sant Antoni de Vilamajor, visitem el Parc de Can Sauleda i seguirem primer carrer Llobregat i després carrer Girona avall, fins arribar al final del vial on hi ha una placeta rodona. Allà agafarem el camí de terra que comença en el punt on trobem un panell informatiu del recorregut.

Seguint la riera de Vilamajor, trobarem alzinars i més endavant el pont de la carretera de Sant Antoni a Llinars (BP-5107), passarem per sota i aviat ens trobarem l’antic Pont d’en Mora (del segle XIX).

El paisatge canvia passat aquest pont, els alzinars es queden enrere i ara ens acompanya la vegetació de ribera, anant seguin la riera i endinsant-nos als camps.

El camí Ral és de fàcil recorregut i trobarem bancs per reposar i una font per fer passar la set.

Seguint el recorregut veurem diverses masies: can Mora, can Record, can Garneu, can Massó Vell... A l'encreuament d’aquest camins agrícoles, ens trobem el que porta a Can Collet, nosaltres seguirem el camí cap a can Massó Nou, on molt aviat ens trobarem amb l’Alzina de Can Massó, en el talús esquerre venint des de el poble. És l’arbre més gros de tot el municipi, l’alçada 14m, volta de canó 4,25m, diàmetre 1.36m, volta de soca 9,40m, capçada 23-25m, catalogat com a arbre monumental

Seguirem el camí fins arribar a Llinars del Vallès.

De tornada, enfilarem pel camí Ral i refarem el camí que ens portarà a Sant Antoni de Vilamajor.

L’origen del poble cal cercar-lo al principi del segle XVI; així, en una relació de delmes de l’antic terme de Vilamajor del 1521, es fa esment ja de Vilanova amb 4 cases. El 1696 s’esmenten ja 12 cases i 46 a l’inici del segle XVII. Aquestes cases es construïren originàriament al peu de l’antic camí ral, que recorda avui dia l’anomenat Carrer Vell, on hi ha la casa Masades, que és tinguda per la més vella del poble. Al peu d’aquest mateix carrer hi havia la capella de Sant Antoni Abat bastida per Pere Sunyer el 1555, que el 1798 seria erigida en parròquia.

Darrera actualització: 26.11.2021 | 12:31