Ermita de Sant Jaume de Rifà

La vil·la de Rifà existia ja el 941 i des d’abans del 1002 pertanyia al monestir de Sant Cugat. Hi fou construïda una capella dedicada a sant Cugat (1098), i als s. XII i XIV s’hi establí una comunitat de monges donades.

Com passà amb la majoria d’esglésies dedicades a sant Cugat, pel fet que se’n celebrava la festa el mateix dia que la de sant Jaume des del s. XIV, la capella fou dedicada també a sant Jaume, que acabà desplaçant l’antic titular. El convent s’extingí vers el 1360. Resta l’antiga capella amb l’absis i els murs, però no la volta, de l’antiga església romànica del s. XI.

L’edifici actual, dedicat més tard a sant Jaume ( Sant Cugat i Sant Jaume se celebraven el mateix dia), és romànic, d’avançat el segle XII, però té part de la volta refeta al segle XVIII i altres modificacions més antigues, com el portal adovellat de migdia. És adossat al mas de Rifà, que té un bonic portal adovellat i fa un petit grup amb dues cases més. A la capella, actualment flanquejada per les urbanitzacions de les Pungoles (303 h el 2005) i de Can Miret (4 624 el 2005), s’hi celebra un aplec el 25 de juliol.

Antiga església i antic convent de donades del municipi de Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental), dependent de la parròquia de Sant Julià del Fou.

Ermita de Sant Jaume de Rifà - 08459 Sant Antoni de Vilamajor - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 10.09.2021 | 13:18