Sant Antoni de Vilamajor surt de la fase d'emergència i torna a l'excepcionalitat per sequera

Dilluns, 13 de maig de 2024 a les 12:00

S'incrementa el límit de consum d'aigua al poble en 230 litres per habitant i dia i es mantenen la resta de restriccions.

La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) va reunir-se la setmana passada i va acordar retrocedir i deixar la fase d'emergència 1 en l'àmbit Ter-Llobregat. Gràcies a la recuperació de les reserves a causa de les pluges de les darreres setmanes,el nivell dels embassaments d'aquesta zona se situa en 24,8%, amb 154 hm3, amb una tendència creixent arran de les pluges i el desgel.

D'aquesta manera la nova fase d'excepcionalitat per sequera s'ha fet efectiva amb la publicació al DOGC de la RESOLUCIÓ ACC/1608/2024, de 8 de maig, per la qual es declara la sortida de l'estat d'emergència I i l'entrada en estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica a les unitats d'explotació Embassaments del Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Ter-Llobregat.

A partir d'avui dilluns 13 de maig entra en en vigor la rebaixa de les mesures que afecten al sistema Ter-Llobregat gràcies a les darreres pluges.

La mesura més rellevant és la incrementació en la dotació d'aigua per habitant i litre. Si en situació d'emergència aquesta era de 200 l/d, ara passa a ser de 230 l/d/h.

Tanmateix, es mantenen les mesures d'estalvi següents:

  • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
  • Reducció del 15% dels consums d'aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
  • Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d'estalvi d'aigua a l'ACA.
  • Resta prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora). S'admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.
  • Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d'esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.

Així mateix, es recorda que en la situació d'excepcionalitat no es permet en cap cas l'ompliment de piscines privades d'ús individual o unifamiliar. Tampoc es poden omplir ni reomplir aquelles piscines sense sistemes de recirculació d'aigua. Les que sí que tinguin sistema de recirculació ho han de fer en les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua. I entre les mesures d'excepcionalitat també es mantenen que la neteja de vehicles només en establiments autoritzats o la prohibició de l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, entre altres mesures.

Darrera actualització: 13.05.2024 | 12:46