Sant Antoni de Vilamajor passa a nivell 3 de risc d'incendi del Pla Alfa i es manté la fase d'ALERTA per onada de calor

Divendres, 15 de juliol de 2022 a les 10:30

Davant la intensificació de l'onada de calor generalitzada i l'alt risc d'incendi el cap de setmana

Protecció Civil de la Generalitat manté activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor i activa en alerta el Pla d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Segons les previsions meteorològiques, aquest divendres i durant el cap de setmana s'han d'intensificar les temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu del territori

Davant d'aquest escenari, es considera necessari establir algunes mesures i recomanacions que ajudin a evitar els efectes de l'onada de calor i l'alt risc d'incendis forestals en els municipis que es troben en nivell 3 del Pla Alfa:

 • Es suspenen les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a en algun nucli habitat o població.
 • Es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi.
 • Es suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores. S'exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.
 • Es suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes.
 • Es restringeix l'ús d'eines (bufadors, serres radials, ...) a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s'han d'utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat.
 • Es limita la circulació motoritzada en el medi natural (s'exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).

Aquestes mesures seran vigents des de les 00.00 hores a partir d'avui dia 15 de juliol fins les 00.00 hores de dimarts dia 19. En el marc del Pla d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) es farà seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari establir aquestes o altres mesures a partir de llavors.

Es recomana a totes les persones que resideixen o transiten per Catalunya l'aplicació d'aquestes mesures arreu del territori. Cal tenir en compte que la situació de perill es produeix a les portes del cap de setmana i afecta especialment zones turístiques i de segones residències. Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania en general que extremin les precaucions per evitar el risc d'incendi forestal:

 • Cal recordar la prohibició d'encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar.
 • No llençar burilles.
 • És molt importat trucar al 112 si es veu una columna de fum.

També, atesa la situació d'onada de calor persistent que continua, i que ha fet que el Departament de Salut tingui activat el protocol POCS en fase 2 per fer seguiment dels efectes d'aquesta calor sobretot en les persones més vulnerables, des de Protecció Civil es vol posar èmfasi en els consells d'autoprotecció a la ciutadania i les recomanacions següents:

Nivell 3 del Pla Alfa a 275 municipis de 20 comarques i restricció dels accessos a 9 espais naturals
Donat el greu perill d'incendi per la situació meteorològica existent (l'onada de calor, les humitats relatives per sota de les habituals, el dèficit hídric estructural i els vents previstos a partir de demà) demà dia 15 de juliol a les 00.00 hores s'activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 275 municipis de 20 comarques.

Els Agents Rurals tancaran els accessos a 9 espais naturals. En concret al Montgrí, al cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialb, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquesta mesura es fa per a l'autoprotecció de les persones i per evitar possibles ignicions.

Durant aquest episodi el cos operatiu augmentarà la vigilància per tal de fer complir les restriccions d'accés i la normativa de prevenció d'incendis forestals i demana a la ciutadania extremar les precaucions.
El cos operatiu recorda que està totalment prohibit fer foc i llençar pirotècnia en zones forestals i el seu entorn i demana que s'evitin totes les activitats de risc d'incendi al medi natural.
L'activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d'incendi forestal.

La resolució aprovada per al Govern per determinar les restriccions i excepcions, inclou per als municipis en els quals s'activa el nivell 3 del Pla ALFA:

 1. Suspensió d'activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva (entre les 12.00 hores del 15 de juliol fins les 00.00 h del 19 de juliol)
 2. Restricció d'activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives (entre les 12.00 hores del 15 de juliol fins les 00.00 h del 19 de juliol)
 3. Suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 12 i les 18 hores, excepte pel que respecta a la recollida de fruit (inclosos productes hortícoles), la sega de l'alfals i altres herbàcies que es cullen en verd, llaurar els camps de rostoll que resten excloses d'aquesta restricció i el conreu de l'arròs.
 4. Suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres i vorals, inclosa la sega de les cunetes, excepte aquelles que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit.
 5. La restricció de l'ús de bufadors i serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestals i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles.
 6. Limitació de la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i 19 hores.
 7. Limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis.

Les mesures contingudes en el punt tercer, quart, cinquè, sisè i setè de la resolució són vigents des de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya fins a les 00:00h del 19 de juliol de 2022.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d'incendi forestal que es puguin produir.
Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d'incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora cada dia el mapa d'aquest Pla Alfa en funció del perill de risc d'incendi forestal i altres eines d'anàlisi d'aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.


Cal recordar que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l'activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.

Davant aquesta delicada situació, tant la Generalitat de Catalunya com l'Ajuntament demanem a la ciutadania extremar com mai les precaucions davant d'una onada de calor ferotge, de conseqüències que poden ser crítiques.

Demanem a tothom, per tant, evitar els recorreguts per l'entorn natural i comunicar amb immediatesa qualsevol columna de fum que s'endevini al 112, i actuar amb sentit comú, prudència i responsabilitat.

Durant els pròxims dies seguiran els aspersors del Parc de Can Sauleda oberts de 17 a 20 h per ajudar a combatre les fortes temperatures.

Darrera actualització: 15.07.2022 | 10:36

Imatges