Sant Antoni de Vilamajor aprova per unanimitat la Moció pel Reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal

Dimarts, 7 de setembre de 2021 a les 08:30

Durant la darrera sessió plenària celebrada el passat 29 de juliol de 2021.

En el darrer ple de juliol, el grup polític municipal ERC va presentar una moció pel reconeixement públic del dol de perinatal, gestacional i neonatal que va ser aprovada per unanimitat.

El dol per mort gestacional, perinatal i neonatal són aquelles pèrdues que es donen durant l'embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d'embaràs, o en gestacions més avançades (a partir de la setmana 28 es considera mort perinatal), durant el naixement, o les morts dels nounats, des del part i fins als 28 dies de vida.

A aquest tipus de dol se l'anomena "Dol no reconegut" perquè sovint se l'infravalora i no es té en compte el dolor que poden patir les persones que conviuen amb l'absència d'un nadó que no ha nascut amb vida o que ha mort al poc de néixer. Un fet devastador per a una família, sens dubte una de les pitjors experiències que li podria passar a una mare o pare. És comú, que no rebin el suport que necessiten en el sistema sanitari o en l'entorn social.

La moció recull com a prioritari promoure a Sant Antoni de Vilamajor un espai de reconeixement i acompanyament per les famílies que han tingut pèrdues d'éssers estimats en aquestes condicions, i visibilitzar així aquest dol donant-li la importància que es mereix. Amb la finalitat de crear un espai simbòlic on les famílies puguin anar a recordar els seus infants i alhora un espai que doni visibilitat a la realitat de la mort gestacional i perinatal.

Amb aquesta moció, l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor també es compromet a donar suport a les associacions destinades acompanyar en el dol perinatal, gestacional o neonatal que puguin sorgir al municipi, i també donar suport, suport i acompanyament als progenitors que es trobin en aquestes situacions.

Així com fer difusió del 15 d'Octubre, Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal.

Darrera actualització: 07.09.2021 | 08:42