Protocols d’actuació per minimitzar danys causats per la Vespa Velutina

Dimecres, 16 d'octubre de 2019 a les 10:00

Principalment ha generat preocupacions en els efectes directes son envers l’apicultura, la biodiversitat animal i vegetal i els riscos sobre la salut e inseguretat pública

La retirada dels nius al medi natural serà assumida progressivament pels ajuntaments i els consells comarcals amb l’assessorament que sigui necessari.

Els punts més importants del protocol són la informació i la divulgació, la formació als col·lectius que calgui, a més, en cas de detectar un niu heu d’avisar sempre al cos d’Agents Rurals a través del telèfon 935617000 o mitjançant el correu electrònic velutinacar@gencat.cat, és molt important no manipular el niu i conservar la distància mínima de seguretat de 5 metres. També es durà a terme un registre de dades en relació als nius trobats i es col·locaran paranys selectius de captura en explotacions agrícoles.

En cas d’atac d’una vespa asiàtica, cal fugir ràpid sense dubtar, encara que fa mal per la mida gran del fibló, no és més perillosa que una picada de  vespa autòctona, però el que cal fer es rentar la zona de la pica amb aigua i sabó i si es pot, aplicar gel o aigua freda. Si els símptomes que apareixen son picors a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars, sense perdre la calma però de forma urgent cal trucar al 061.

Darrera actualització: 14.10.2019 | 14:05