Prevenció de la introducció de la Pesta Porcina Africana (PPA) al nostre territori

Dilluns, 13 de març de 2023 a les 14:00

Comunicat del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

L'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor fa extensiu el comunicat del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya relatiu a la situació de la Pesta Porcina Africana. 

Arran de la situació de la Pesta Porcina Africana (PPA) a la Unió Europea i especialment la declaració d'aquesta a Alemanya i Itàlia, en el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'estan sumant esforços per a la prevenció de la introducció de la PPA al nostre territori.

La PPA és una malaltia altament contagiosa de declaració obligatòria que afecta el porc domèstic i porc senglar i presenta uns nivells de mortalitat propers al 100%. Es transmet per contacte directe amb altres porcs i senglars infectats, consum de productes derivats i carn d'animals infectats, contacte amb objectes contaminats i a través del transport d'animals contagiats o de mitjans de transport contaminats.

Tot i no tenir cap implicació en la salut humana, la introducció de la malaltia al nostre país tindria greus conseqüències per la salut i el benestar dels animals així com una gran repercussió econòmica pel sector porcí.

El virus pot sobreviure durant mesos en productes a base de carn de porc, que si bé són innocus a l´hora de ser consumits per les persones, poden transmetre la malaltia en cas que siguin ingerits per porcs o senglars. És per aquest motiu, que resulta imprescindible evitar que els senglars es puguin alimentar de restes de menjar.

Com bé deveu tenir coneixement, la proliferació de senglars cada cop més estesa al territori fa que aquests animals sovint accedeixin als nuclis urbans de les poblacions, sobretot buscant restes de menjar per tal d'alimentar-se.

Cal recordar que la prevenció de la Pesta Porcina Africana és cosa de tots i que, per tant, és molt important que tots els agents implicats evitem riscos innecessaris i així impedirem l'entrada d'aquesta malaltia a Catalunya.

Adjuntem a continuació una infografia i una guia d'actuacions amb les principals recomanacions a tenir en compte de com evitar que els senglars tinguin accés a les deixalles.

Darrera actualització: 13.03.2023 | 14:05