Nova exposició amb exemplars de la revista "Tretzevents" dels arxius de la col·lecció cedida per la Família Bardera

Divendres, 13 de gener de 2023 a les 14:30

Disponible a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania de l'Ajuntament i organitzada per la regidoria de Cultura.

A partir d'avui, l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania acull una nova exposició programada per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor.

Gràcies a la col·lecció cedida durant l'any 2022 per part de la família Bardera a l'Ajuntament, realitzada per Francesc Bardera i Massó i que reconeix el valor històric i cultural en aquest fons documental.

La nova exposició és una petita degustació dels molts exemplars que la família va col·leccions i guardar en perfectes condicions al llarg del temps, un llegat de valor incalculable per a la nostra memòria.

Tretzevents, inicialment coneguda com a L'Infantil, ha estat, del 1951 al 2011 i juntament amb Cavall Fort, la primera publicació en català moderna i de qualitat dirigida a nens i nenes de 6 a 12 anys, amb il·lustracions i textos acurats incloent jocs, còmics, articles de natura, cinema, viatges, etc.

Us animem a visitar-la per poder fer un viatge tendre i melancòlic a través d'unes pàgines que són testimoni d'unes generacions que s'obrien a la cultura i al món.

Informació històrica de la revista Tretzevents

  • La revista va ser creada el setembre de 1951 i publicada inicialment amb el nom de L'Infantil pel seminari de Solsona. El gener de 1963 va començar una nova etapa impulsada des de Barcelona i sota la direcció dels germans Sayrach. És el número 137 de la numeració antiga i el número 1 d'aquesta nova etapa. En aquell moment es va prendre com a model les revistes francobelgues de l'època i així intentar arribar a un públic més jove que el de Cavall Fort per mitjà de la publicació de còmics, contes o notes històriques per a infants. Els problemes econòmics van propiciar que el 1968 la revista passés a ser editada per les Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
  • El 1973 i amb la publicació del número 174 la revista renova el nom, L'Infantil es dirà a partir d'aquell moment Tretzevents. Aquell any la publicació s'editava cada 15 dies i tenia una tirada de 12.000 exemplars. El 1987 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva difusió de la llengua catalana i el 1988, amb motiu del seu 25è aniversari i fent un balanç de la seva trajectòria, la mateixa revista deia: "paraules com Capità Manaia, llibertat, salvar la comunitat, pau, seguretat còmoda però falsa, respecte a la voluntat popular, reconciliació, etc., ara poden sonar intranscendents, però aleshores tenien un ressò profund i dramàtic, i són encara, en bona part, necessàries".
  • El gener de 1995, la revista va publicar el seu número 700, i a partir de la publicació 701 s'inicià una nova etapa amb dos canvis importants: d'una banda, la incorporació de Montse Ginesta com a nova directora i de l'altre el canvi de periodicitat que va passar de ser quinzenal a ser mensual. Tot i aquests canvis la finalitat va continuar sent la mateixa: crear una publicació moderna, de qualitat i adequada a la realitat actual. La publicació va comptar amb els millors escriptors i il·lustradors catalans del gènere infantil i juvenil fent així que la incorporació de nous dibuixants d'historietes fos constant.
  • El desembre de 2011, i coincidint amb el seixantè aniversari de la publicació, Publicacions de l'Abadia de Montserrat va anunciar que aquesta tancava per manca de suport econòmic, institucional i per la continuada pèrdua econòmica que ocasionava a l'editorial. L'editora parlava de la disminució del suport econòmic de la Generalitat com a causa principal del tancament, però també es pot afegir les poques vendes de la publicació. Cavall Fort reconeix una tirada de 15.000 exemplars mentre que Tretzevents l'any 2008 parlava d'una tirada de 8.000 exemplars, que segurament l'any 2011 s'hauran vist reduïdes a causa de la crisi.
  • Així doncs, l'últim número de la revista Tretzevents va ser el 903 corresponent al mes de desembre de 2011.
Darrera actualització: 13.01.2023 | 14:36

Imatges