L'atenció primària de l'ICS, un punt de referència per deixar de fumar que continua treballant per ajudar a la població

Dimarts, 1 de juny de 2021 a les 10:00

Consulta les dades facilitades de l'augment del nombre d'exfumadors registrat en el primer quadrimestre de l'any a la comarca del Vallès Oriental.

Les dades recollides pels equips d'atenció primària de l'ICS al Vallès Oriental posen de manifest un augment del nombre d'exfumadors/es en el primer quadrimestre de l'any 2021. En els primers quatre mesos de l'any s'han comptabilitzat més persones que passen a ser considerades exfumadores que al llarg de tot el 2020.

Concretament, de gener a abril del 2021 s'han registrat 1.858 persones abstinents en el consum de tabac els darrers 12 mesos, mentre que al llarg de tot el 2020 se'n van comptabilitzar 1.769.

A més, destaca la tasca feta des de la Unitat de Tabaquisme del Servei d'Atenció Primària del Vallès Oriental, que l'any 2020 va superar el centenar d'inicis de tractament de tabac a la comarca, una dada similar a la dels anys anteriors. Això significa que, fins i tot en el marc de la pandèmia, s'ha continuat treballant per ajudar a la població a deixar l'hàbit tabàquic.

L'atenció primària, punt de referència per deixar de fumar
Ajudar en la deshabituació tabàquica de la població fumadora i sensibilitzar respecte als perills que comporta fumar, sobretot als grups més proclius d'iniciar-se (com el dels joves), és un dels eixos d'actuació dels equips d'atenció primària. Totes aquelles persones que vulguin deixar de fumar poden comptar amb professionals de primària, tant de Medicina de Família com d'Infermeria, que els donaran les eines i el suport necessaris per aconseguir-ho.

Durant la pandèmia, els equips d'atenció primària han continuat oferint aquest suport en la mesura de les seves possibilitats a les persones usuàries que així ho han demanat. L'augment de persones exfumadores registrat en aquest inici d'any 2021 marca una clara tendència per consolidar aquesta tasca, com ja es feia abans de l'arribada de la COVID-19.

Iniciatives contra el tabac
Del 25 al 31 de maig ha tingut lloc la vint-i-dosena Setmana Sense Fum, coincidint amb el Dia Mundial contra el Tabac, impulsat per l'Organització Mundial de la Salut.

En el marc d'aquestes iniciatives, diversos equips d'atenció primària de l'ICS al Vallès Oriental han organitzat activitats i han participat en mitjans locals a fi de maximitzar la difusió de missatges contra el consum de tabac.

La Setmana Sense Fum és una iniciativa impulsada per les societats catalana i espanyola de medicina familiar i comunitària. Amb el lema d'aquest any "Deixar de fumar. La teva altra vacuna", la campanya posa de manifest el gran benefici que té en la salut el fet de deixar de fumar, fent aquesta analogia tan potent com és la de vacunar-se contra un altre perill com és el coronavirus SARS-CoV-2.

De fet, segons dades publicades pel Departament de Salut, s'estima que a Catalunya moren cada any gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l'exposició al fum ambiental. A més, segons el mateix Departament, el tabaquisme és un factor de mortalitat per COVID-19 en gent gran i de risc d'infecció en joves.

Si ets una persona fumadora i vols fer el pas per deixar de fumar, pots consultar en aquest enllaç materials i recursos que t'ajudaran. 

Darrera actualització: 01.06.2021 | 10:18