L'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor se suma a la campanya "Fes un gest per l'ELA"

Dimarts, 21 de juny de 2022 a les 22:40

L'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor participa a la campanya  "Fes un gest per l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA)."

La regidora de Salut de Sant Antoni de Vilamajor, Elena Pino Galbany, s'ha sumat a la campanya "Fes un gest per l'ELA", impulsada per la fundació Miquel Valls, en què participen nombroses persones amb projecció pública d'àmbits tan diversos com l'esport, les arts o la política. Aquestes persones comparteixen a les xarxes socials fotografies formant una lletra ELA majúscula amb els dits polze i índex de la mà dreta.

Què és l'Esclerosi Lateral Amiotròfica?

L’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), també coneguda com a Malaltia de Lou Gehrig, és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motores del cervell, tronc encefàlic i medul·la espinal, que són les cèl·lules encarregades de transmetre l’ordre del moviment voluntari del cervell als músculs.

La malaltia actualment no té cura i encara no es disposa de cap tractament que permeti aturar el procés degeneratiu de l’ELA.

La degeneració de les neurones motores, fa que la capacitat del cervell per iniciar i controlar el moviment muscular es perdi. En conseqüència els pacients presenten atrofia muscular que avança provocant paràlisi progressiva. A part de l’autonomia motora, la capacitat de parla, deglució i respiració també es veuen afectades.

Tot i això, en la majoria dels casos, la persona afectada és plenament conscient de la seva situació i del procés evolutiu de la malaltia. L’ELA tampoc no afecta la capacitat d'una persona per veure, olorar, sentir, o reconèixer el tacte.

Els primers símptomes de l'ELA poden ser tan subtils que sovint es passen per alt. En alguns casos, els símptomes afecten inicialment una de les cames i els pacients experimenten dificultat en caminar o córrer o ensopeguen amb més freqüència. En altres pacients, l’afectació inicial es dona en una mà o al braç i experimenten dificultats amb tasques senzilles que requereixen destresa manual com botonar una camisa, escriure o girar una clau en un pany. Altres pacients noten problemes de la parla o dificultat per mastegar o empassar.

És molt important que el diagnòstic de l’ELA el realitzi un neuròleg qualificat i especialitzat en la malaltia, donat que el diagnòstic és clínic i no existeix un test específic.

 

Darrera actualització: 21.06.2022 | 23:43