La regidoria de Sostenibilitat commemora el Dia Internacional del Canvi Climàtic amb un article de conscienciació

Dilluns, 24 d'octubre de 2022 a les 09:00

Vols saber quina és la teva petjada ecològica? Fes servir clic aquí per accedir a la calculadora

Des de la regidoria de Sostenibilitat de l'Ajuntament compartim un nou article per commemorar el d'octubre, el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic amb la finalitat de conscienciar sobre aquesta problemàtica i l'actual emergència mundial.

Què és el canvi climàtic?

El canvi climàtic és la modificació de la temperatura i de la resta de les variables del clima, que s'està produint amb una velocitat i intensitat sense precedents a la història de la humanitat, a conseqüència de l'activitat humana.

Succeeix arreu del món i les seves conseqüències són devastadores per la vida al planeta. L'activitat humana, en concret i principalment, l'ús de combustibles fòssils que generen gasos d'efecte hivernacle, és la causa d'aquesta greu amenaça ambiental, la més gran a la qual s'enfronta la humanitat.

Els impactes més greus són aquests:

  • Els fenòmens meteorològics extrems, com gota freda, temestes i huracans.
  • Onades de calor més intenses, duradores i freqüents que mai.
  • Mega-incendis.
  • Sequeres.

En els pitjors escenaris, l'augment de la temperatura podria arribar als 4,8 °C a final de segle. El canvi climàtic és un problema global que abraça una perspectiva ambiental, política, econòmica i social. I és que com més triguem a actuar, molt més elevades seran les inversions per a l'adaptació a l'augment de la temperatura i pot arribar un moment on aquesta adaptació no sigui possible.

Alguna solució?

El sector energètic, que utilitza energies brutes -petroli, gas i carbó- contribueix en gran manera a l'escalfament global. Només unes 90 empreses són responsables de gairebé dues terceres parts de les emissions globals.

La revolució energètica en mans de la ciutadania és el camí. Amb les energies renovables, una profunda reforma del sistema elèctric i del transport s'aconseguirà pal·liar els efectes del canvi climàtic, generar nous llocs de feina i reduir els costos de l'electricitat. Necessitem prescindir dels combustibles contaminants i de l'energia nuclear i augmentar la participació de la ciutadania perquè es beneficiï de la transició renovable.

I si vols conèixer més informació sobre el canvi climàtic, pots veure els següents vídeos/documentals:

Darrera actualització: 25.10.2022 | 08:23