La campana de Sant Jaume de Rifà torna al seu lloc

Dimarts, 7 de maig de 2013 a les 00:00

L’Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor ha procedit a tornar a col·locar en el seu lloc la campana de l’Ermita de Sant Jaume de Rifà, edificació d’estil romànic, un del béns més preuats del nostre patrimoni cultural i arquitectònic.

La campana, anomenada Teresa, fou forjada a l’any 1940, possiblement en substitució de l’original la qual fou destruïda durant la guerra civil. No sabem la seva procedència ni qui la va fabricar, ni tant sols si el seu destí era el seu emplaçament actual: l’ermita de Sant Jaume de Rifà. Segons diuen, la campana va venir d’un altre indret, possiblement d’una altra ermita, però desconeixem exactament quina.

La vil·la de Rifà existia ja el 941 i des d’abans del 1002 pertanyia al monestir de Sant Cugat. Hi fou construïda una capella dedicada a sant Cugat (1098), i als segles. XII i XIV s’hi establí una comunitat de monges donades. Com passà amb la majoria d’esglésies dedicades a Sant Cugat, pel fet que se’n celebrava la festa el mateix dia que la de sant Jaume des del s. XIV, la capella fou dedicada també a Sant Jaume, que acabà desplaçant l’antic titular. El convent s’extingí vers el 1360. Resta l’antiga capella amb l’absis i els murs, però no la volta, de l’antiga església romànica del s. XI.”

Darrera actualització: 06.03.2019 | 09:57