Estat d'alarma decretat pel govern espanyol

Diumenge, 15 de març de 2020 a les 00:00

L'Ajuntament ha emès un BAN recollint els principals aspectes del decret del govern espanyol.

En documents adjunts a la present notícia trobareu el decret publicat al BOE en el qual el govern español ha decretat l'estat d'alarma, així com el BAN emès per l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor amb els principals aspectes d'aquest decret, que ha entrat en vigor aquesta mateixa nit i s'allargarà durant un període de quinze dies. Els seus principals punts són:

- L’autoritat competent a tot l’estat serà el govern d’Espanya, sota la direcció del president de l’Estat i els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat.

- Tots els cossos i forces de seguretat autonòmics i locals passen a estar sota el comandament d’Interior, i les forces armades romanen activades. En el cas de les policies locals, l'alcalde o alcaldessa seguirà essent la màxima autoritat, però Interior podrà dictar instruccions en aquest àmbit que aplicaran els cossos locals.

- Cada comunitat autònoma farà la gestió ordinària, però sota les ordres directes de l’Estat.

- Limitació de la llibertat de circulació de persones. Només es permet la circulació de persones (d’una en una, a peu o en vehicle) en cas de:

  • Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
  • Assistència a centres sanitaris.
  • Desplaçament al lloc de treball.
  • Retorn al lloc de residencia habitual.
  • Assistència i cura de persones grans, menors, dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.
  • Desplaçament a entitats financeres o d'assegurances.
  • Per causa de força major o situación de necessitat.
  • Es podrà acordar el tancament de carreteres o trams de les mateixes.

- Suspesa l’activitat educativa presencial. Es manté l'activitat educativa de forma telemática sempre que sigui possible.

- Suspesa l’activitat minorista excepte en els següents casos: alimentació, begudes, productes de primera necessitat, farmàcies, metges, òptiques, higiene, estancs, premsa, alimentació per animals, TIC, tintoreries, perruqueries, comerç per internet.

- Tancament de museus, arxius, monuments, espais d’oci i esport.restaurants (sí que es permet l’entrega a domicili).

- Suspeses les activitats d'hosteleria i restauració, excepte aquells que es pugui prestar exclusivament serveis d'entrega a domicili. Es suspenen també festes populars i revetlles.

- Obertura permesa dels espais de culte, però evitant aglomeracions.

- El Ministre de Sanitat es posa al capdavant  de centres públics i privats, civils i militars, malgrat cada comunitat autònoma estarà al càrrec de la gestió ordinària.

- En materia de transport, es podrà Intervenir i ocupar transitòriament indústries, fàbriques o locals de qualsevol tipus, inclosos serveis sanitaris privats o centres farmacèutics. S’assegurarà abastiment i subministraments d’aliments i energètics.

- També en transports, es mantenen el 100% de serveis de Rodalies, es redueix al 50% els de mitja distància, transport de viatgers per carretera i mar.

Darrera actualització: 15.03.2020 | 13:04