Es fan públics els primers resultats del programa de recuperació de la Memòria Democràtica que es duu a terme des de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor

Dijous, 29 d'abril de 2021 a les 00:00

El programa culmina la primera fase de la seva aplicació de forma molt satisfactòria: la identificació positiva d'en Josep Pérez Fajardo, les visites guiades a l'alumnat de l'Institut Vilamajor i els mitjans de comunicació en fan ressò.

Ja fa uns mesos que l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor està posant en marxa el programa de recuperació de la Memòria Democràtica i ja es comencen a fer públics els resultats del projecte.  Des del consistori compartim les diverses novetats i accions que es porten a terme dins del programa:

  • La identificació genètica positiva del germà d'una veïna de Sant Antoni de Vilamajor identificat a la fossa del Soleràs

El passat dimarts, 27 d'abril de 2021, es donava a conèixer la notícia de la identificació genètica positiva d'en Josep Pérez Fajardo. Les restes mortals d'aquest jove de 21 anys, mort l'any 1938 a causa de les ferides de provocades per la seva participació en la defensa de la República Catalana, dins del context de la Guerra Civil Espanyola. Les circumstàncies i esdeveniments derivats del conflicte han provocat que la seva persona hagi estat considerada com a desaparegut durant els darrers 87 anys.

Les despulles mortals d'en Josep van ser localitzades en el decurs de la intervenció arqueològica que es va dur a terme entre els anys 2017 i 2018 a la fossa comuna del Soleràs (Les Garrigues, Lleida). El procés necessari per a la identificació genètica de les restes es va poder dur a terme gràcies a les dades administratives recollides per l'hospital de campanya on es va produir el seu decés. Aquestes dades van ser tractades i processades per la Direcció General de la Memòria Democràtica, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Els resultats de la recerca van conduir la investigació fins a l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor (municipi on resideixen actualment els familiars directes d'en Josep Pérez Fajardo) des d'on es van iniciar els contacte amb la família. No només per informar-los de la possible localització del familiar desaparegut, sinó també per posar en contacte a les dues parts implicades: per una banda la família del difunt i per altra banda al personal tècnic de la Direcció General de la Memòria Democràtica, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Vídeo 1 (20/11/2017): Troben al Soleràs una de les últimes fosses de la Guerra Civil

Vídeo 2 (20/11/2017): Obren fossa comuna a Soleràs.

Vídeo 3 (27/03/2018): Primera víctima identificada de la fossa del Soleràs

  • Les visites guiades a l'aeròdrom d'Alfou amb l'Institut Vilamajor:

Un altre dels pilars centrals d'aquest projecte de dignificació de la Memòria democràtica, és el que està relacionat amb la difusió entre la ciutadania dels continguts generats, amb una atenció especial envers la comunitat educativa de Vilamajor. Aquesta actuació s'ha assumit íntegrament per la Regidoria de Cultura del nostre Ajuntament.

En aquest sentit volem destacar, a més de les Jornades Europees de Patrimoni de l'any 2020 (moment que es va donar l'inici oficial al projecte de visites guiades), les visites realitzades a l'antic aeròdrom militar de la República fetes recentment per l'alumnat de 4rt d'ESO de l'Institut Vilamajor.
    

  • Reconeixement dels mitjans de comunicació:

Finalment, cal destacar que el projecte desperta l'interès dels mitjans de comunicació i recentment, el 9NOU va publicar un article complet en l'edició del divendres 23 d'abril de 2021. On es donava a conèixer la reproducció virtual de l'aeròdrom militar dins el projecte de recuperació de la Memòria Democràtica realitzat des de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor.

Darrera actualització: 29.04.2021 | 09:29