El darrer Ple de l'Ajuntament va aprovar definitivament el Pla Local de Salut de Sant Antoni de Vilamajor 2021-2023

Dilluns, 4 d'octubre de 2021 a les 13:00

Consulta el document amb la diagnosi, les necessitats i les accions i reptes proposats.

El darrer Ple de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor, celebrat el 30 de setembre de 2021, va aprovar definitivament el document final del Pla Local de Salut.

Aquest pla va néixer de la necessitat d'elaborar un pla d'acció per conèixer la situació actual de salut en el municipi i realitzar un procés participatiu per conèixer els reptes, les propostes d'acció, la governança, el seguiment i la comunicació de les accions establertes amb la finalitat de millorar la salut i el benestar de Sant Antoni de Vilamajor.

El Pla ha estat una aposta del consistori que ha anat a càrrec de la cooperativa Etcèteres amb la col·laboració estreta de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor i la implicació de diversos agents i actors, personal municipal, ciutadania....

Durant els darrers mesos s'han realitzat les diverses fases del pla que han ajudat a definir les diverses accions establertes en el document i gràcies a un procés participatiu, que no ha estat fàcil donada la situació actual de la pandèmia. I per aquest motiu, des del consistori es vol agrair públicament la participació de les més de 450 persones que s'han implicat en alguna de les fases realitzades.

Les fases de treball han estat diverses, realitzant les jornades de treball amb tècnics professionals i la ciutadania, espais de participació, trobada de dones, trobades dels grups polítics, taller amb els delegats i delegades de l'IES Vilamajor, enquesta escolar...

Gràcies als tallers i trobades, se'n van poder recopilar les dades secundàries i les dades primàries per explorar la diversitat de percepcions sobre la salut dels diferents actors que influeixen. A més de la consulta de fonts externes: el padró municipal, informes de salut, Institut d'Estadístiques de Catalunya (IDESCAT), entre moltes altres...

En el document de Pla Local de Salut, es detallen les diverses necessitats i problemes de salut detectats en els diversos àmbits, que són tots aquells que sumen salut i benestar a la població.:

  • Entorn natural i medi físic
  • Activitat i economia local
  • Polítiques i serveis
  • Estils de vida (comunitaris i individuals)
  • Infants
  • Joves
  • Gent gran
  • Famílies
  • Dones
  • Persones que han migrat

Una vegada realitzat el diagnòstic sobre la situació de salut del municipi es va procedir a la priorització de les necessitats percebudes, pas previ i necessari per a la posterior concreció del pla d'acció.

El Pla d'Acció proposat s'estructura en 4 grans reptes i les propostes d'acció següents que han de permetre a Sant Antoni de Vilamajor esdevenir un municipi més saludable en el 2024:

  1. Senyalitzacions adequades del poble i rutes per fomentar l'activitat de manera segura
  2. Rutes saludables. Prescripció d'exercici físic des del CAP
  3. Activitats grupals intergeneracionals per gent de diferents edats
  4. Reforç de la xarxa solidària a la gent gran amb suport psicològic i emocional, companyia a les cases, etc.
  5. Campanya de reactivació del teixit associatiu del poble.
  6. Diagnòstic sobre l'estat de salut mental de la població.
  7. Cooperatives de petits productors locals
  8. Replantejar el mercat per potenciar el comerç local del poble
  9. Habitatge compartit amb gent gran
  10. Acció Comunitària per guanyar salut en la infància.

Es pot consultar el document final el PDF adjuntat a la notícia o a l'apartat web amb tota la informació del Pla Local de Salut.
 

Darrera actualització: 19.10.2021 | 05:50