El 90% de la roba usada i recuperada en els contenidors de Sant Antoni de Vilamajor, té una segona vida a través de la seva reutilització i reciclatge

Dimecres, 13 de juliol de 2022 a les 00:00

La Fundació Humana ha recollit més de 5 tones en el primer semestre que han permès evitar l'emissió de 34 tones de CO2.

Des de l'Ajuntament compartim el comunicat de premsa que ens ha fet arribar des de la Fundació Humana sobre els resultats obtinguts en la recollida dels contenidors tèxtils situats a Sant Antoni de Vilamajor durant el primer semestre de l'any 2022.

La recollida selectiva i la gestió del residu tèxtil han permès recuperar més de 5 tones al municipi durant el primer semestre d'enguany i que equivalen a 23.000 peces de roba.

El 90% tindran una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, dos elements claus per a l'economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat (ocupació verda). A més, aquesta gestió del residu tèxtil hi ha evitat l'emissió de 34 tones de CO₂.

L'entitat sense ànim de lucre ha recuperat 5.683 kg de gener a juny per 4.542 en el mateix període de l'any passat: és un increment del 25,1%. El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s'utilitzen) es diposita en els contenidors de fàcil accés, que es buiden periòdicament per a garantir-ne un bon servei.

Les 23.000 peces de roba recuperades es classifiquen a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). "El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça més sostenible és la que ja s'ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció; després, el reciclatge; per últim, quan no hi queda més remei, la valorització energètica o enviar-lo a l'abocador", afirma Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d'Humana.

"La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se'n pot reutilitzar i el 32%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba, perquè gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa", asseguren des d'Humana.

Beneficis ambientals i socials
La reutilització del tèxtil contribueix a lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s'hi evita l'emissió de 6,1 kg de CO₂, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 5 tones recuperades a Sant Antoni de Vilamajor per Humana hi han evitat l'emissió de 34 tones de CO₂.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: la creació d'ocupació verda. Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n'obtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Són projectes centrats en la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres.

La destinació de la roba usada
La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors és la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

  • El 59% es destina a la reutilització: el 17% mitjançant les botigues de moda sostenible d'Humana i el 42% s'exporta, principalment a l'Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 32% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
  • El 2% són residus impropis (plàstics, cartons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • L'1% són residus que es destinen a valorització energètica.
  •  El 6% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valorar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.
Darrera actualització: 13.07.2022 | 14:35

Imatges