El 4 de febrer es commemora el Dia Internacional contra el Càncer

Dijous, 4 de febrer de 2021 a les 10:45

Per sensibilitzar i conscienciar sobre la malaltia a la població mundial.

Aquest 4 de febrer de 2021, torna a celebrar-se internacionalment el Dia Mundial contra el Càncer, una cita marcada al calendari des de l'any 2000 i promoguda per la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC)) amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'objectiu d'aquesta celebració és sensibilitzar la població mundial sobre el càncer, amb una incidència especial en l'àmbit de la prevenció.

En augmentar la conscienciació mundial, millorar l'educació i impulsar l'acció personal, col·lectiva i governamental, treballem junts per a reimaginar un món en el qual els milions de morts evitables per càncer no existeixen i on l'accés a un tractament que salva vides és igual per a tothom, sense importar el lloc en el qual es visqui.

Cal recordar les diferents iniciatives que es troben al nostre abast per avançar en la lluita contra el càncer:

  • Estils de vida saludables. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), prop d'un 30% de les morts per càncer es podrien evitar amb una alimentació equilibrada, activitat física regular, la prevenció del sobrepès i l'obesitat i el no consum de tabac i d'alcohol. En aquest sentit, cal capacitar les persones per a una presa de decisions saludables, així com reduir els factors de risc socials i mediambientals relacionats amb la malaltia.
  • Detecció precoç. L'accés a programes de detecció precoç o cribratge de càncer poden reduir la mortalitat. Actualment aquests programes són efectius per al càncer de mama, de coll uterí i de còlon i recte.
  • Tractament per a tots. Tothom té dret a rebre tractaments efectius i serveis d'atenció a la malaltia de qualitat, en igualtat de condicions i sense que això els causi dificultats econòmiques.
  • Qualitat de vida. Cal reduir el màxim possible l'impacte físic, mental i emocional del càncer

Actualment, l'epidèmia de la COVID-19 està causant un impacte rellevant en tots els àmbits i una de les conseqüències, ha estat un alentiment en els diagnòstics de casos de càncer, que durant l'any passat van frenar-se un 12% respecte de l'any 2019 i tot i això, l'any passat es van diagnosticar més de 37.000 casos nous a Catalunya.

Enguany es preveu recuperar part de l'activat de cribratge no realitzada durant el 2020,

El càncer és una malaltia que no té fronteres i que no hi entén d'edats, sexes, condició social o econòmica. Ens afecta a tots i a totes en algun moment de la vida, sigui de manera directa o indirectament.

Darrera actualització: 04.02.2021 | 10:37