Dos polls d'òliba, els nous inquilins de Sant Antoni de Vilamajor ubicats al niu de la Rectoria de Sant Julià d'Alfou
Nascuts al Centre de recuperació de fauna de Torreferrusa i dins del projecte de les caixes nius guanyador dels Pressupostos Participatius 2020.
L'estiu passat es va dur a terme la instal·lació de 25 caixes niu per ratpenats, òlibes i petits ocells ubicades a diversos punts del municipi. Una iniciativa presentada i votada per la ciutadania que va sortir de l'edició dels Pressupostos Participatius 2022.
Prèviament a la seva instal·lació, es va realitzar un cens de rapinyaires nocturns al poble i voltants amb la finalitat de detectar les espècies del municipi i determinar els millors punts d'instal·lació de les caixes.
A partir del cens, es va detectar la presència d'una parella nidificant de mussol banyut (Asio otus) darrere el cementiri, unes 6 parelles de xot (Otus scops) i una parella de mussol comú (Athene noctua).
Però no es va detectar cap exemplar d'òliba, tot i les dades d'observacions recents al municipi i els antecedents d'aquesta espècie a la Rectoria de Sant Julià d'Alfou, lloc on es va ubicar el niu per a òlibes.
D'aquesta manera, la proposta també va contemplar la reintroducció de les òlibes a través del Centre de Recuperació de Fauna Torreferrusa.
Aquesta setmana han arribat els dos polls d'òlibes nascuts en el centre i s'han ubicat en el seu niu. Amb la col·laboració dels voluntaris format per persones d'un grup naturalista i veïns de la urbanització, que s'encarregaran d'alimentar-los i de fer el seguiment del seu estat de salut.
L'objectiu és que aquests ocells creixin al municipi i es reintrodueixin dins de la flora i fauna de la zona i es reprodueixin, per recuperar la presència d'ocells rapinyaires nocturns. I recuperar la biodiversitat i l'equilibri natural amb la presència d'uns animals que són els majors combatents contra els rosegadors, ja que una parella d'òlibes pot consumir perfectament 2.000 ratolins a l'any.