Difusió d'informació sobre la plaga del Bernat Marbrejat, un insecte invasor que s'amaga en els edificis urbans durant la tardor

Dimecres, 3 de novembre de 2021 a les 02:30

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ens alerta de la invasió d'aquest insecte que va ser detectat l'any 2016

Des de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor compartim informació d'interès per a la ciutadania i sobre la plaga del bernat marró marbrejat per indicacions del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

A Catalunya es va detectar l'any 2016 la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), que ja és present a 133 municipis de Catalunya.

És un insecte originari del continent asiàtic i a poc a poc s'està estenent per tot el continent europeu; gràcies, entre d'altres raons, al fet que li agrada amagar-se als vehicles de motor (cotxes, camions, etc.) el que li permet colonitzar fàcilment nous territoris.

A la tardor, és quan aquest insecte busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l'hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.

El principal problema per a la ciutadania és que el bernat marbrejat té la particularitat d'hivernar dins les construccions (edificis, magatzems, cases...) i els vehicles.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen.

Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d'una bossa exposada al sol. No és recomanable l'ús de productes insecticides.

Des de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor informem la ciutadania per tal de controlar aquesta plaga de manera conjunta. És molt important que les persones tinguin clar que han de destruir els individus capturats, ja que això ajudarà a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà la sanitat dels nostres conreus.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha editat un seguit de material informatiu i consells adreçats a la població que podeu consultar aquí:

Darrera actualització: 03.11.2021 | 16:44