Del 2 al 8 de maig, la Deixalleria de Sant Antoni de Vilamajor distribuirà gratuïtament compost per a horts i jardins

Dimarts, 4 de maig de 2021 a les 08:30

Forma part de les accions de la Setmana Internacional del Compost (#ICAW2021) del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental.

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental ofereix del 2 al 8 de maig la possibilitat d'aconseguir fins a 50 litres de compost per persona i dia a totes les deixalleries (equivalent a dues galledes), dins les accions incloses en la Setmana Internacional del Compost.

Es vol fomentar l'ús del compost provinent de la recollida selectiva de la fracció orgànica i recompensar la ciutadania el seu esforç per separar la matèria orgànica a casa de forma correcta facilitant així que se'n pugui obtenir compost i biogàs.

Apropat a la deixalleria i demana el teu compost, en aquest cartell es poden veure les instruccions per utilitzar correctament el compost.

Les persones interessades hauran de portar a la deixalleria recipients i respectar el protocol anticovid.

El compost
Les característiques físiques, químiques i biològiques del compost procedent de la planta de digestió anaeròbica i de compostatge de Granollers, on es tracta la matèria orgànica que es recull de forma separada al Vallès Oriental, al Maresme i a alguns municipis del Moianès, permeten que aquest producte pugui ser utilitzat en diversos àmbits i activitats obtenint resultats molt positius:

  • Com a adob natural en agricultura (cereals, horta, fructicultura, vinya, ...).
  • Com a fertilitzant en tasques de jardineria i en la formulació de substrats.
  • Com a restauració de sòls degradats en projectes d'obra pública (clausura d'abocadors, regeneració de talussos, ...) o en restauració d'activitats extractives.

El compost aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l'increment de la matèria orgànica, l'activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l'estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació.

El cicle de la matèria orgànica i l'ús del compost afavoreixen l'economia circular i la lluita contra el canvi climàtic.

Com utilitzar el compost:

Com a compost de classe II, és un producte apte per a la seva utilització com a esmena en sòls, esmena orgànica de terra vegetal d'obra, esmena orgànica per a plantació de clots i rases així com per a certs enceballs i esmena orgànica per a recuperació de sòls degradats.

  • Parterres de flor: el compost s'ha d'aplicar uniformement a tota la superfície de l'àrea tractada, amb una capa de gruix de 25-50 mm (2,5-5,0 m3/100 m2) o una proporció de sòl i compost 3:1 (v/v). Posteriorment el compost s'ha d'incorporar a una profunditat mínima de 150 mm. En cas de dubte, cal seguir les NTJ 05T (2010).
  • Testos i jardineres: barrejat amb aigua, serà de fàcil assimilació per a les plantes. Per preparar un terreny on plantar.
  • Formant una capa superficial d'uns 3 cm: com a substrat de plantació.
  • Per a jardineres, testos i escocells d'arbres i arbustos: barrejat a parts iguals amb terra.
  • Com a fertilitzant d'hort o de gespa. Escampant una capa d'1 cm.
Darrera actualització: 04.05.2021 | 08:49

Imatges

Deixalleria compost