«Curs de podcasts, les noves narratives que escolta el món»

Del 20 de gener al 8 de febrer de 2022

Formació gratuIita adreçada a majors de 16 anys.

Inscripcions obertes a info@comsoc.cat 

Consulta més informació aquí.

El «Curs de podcasts, les noves narratives que escolta el món» és gratuït i s’adreça a persones amb una edat mínima de 16 anys que tinguin la disponibilitat i el compromís d’assistir al 80% de les sessions. Les places són limitades i s’atorguen per ordre d’inscripció. La gratuïtat del curs és possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor i de la Diputació de Barcelona.

La formació comença el 12 de febrer (un dia abans del Dia Mundial de la Ràdio) i acaba el 18 de juny de 2022, i es realitza de manera presencial els dissabtes a la tarda de 17 a 19h a Ràdio Vilamajor, a qui agraïm la seva implicació i col·laboració en la proposta. L’activitat s’adaptarà a les limitacions per prevenir la Covid-19 que siguin necessàries i es duria a terme de manera virtual, si cal.

Reserva la teva plaça enviant un correu a info@comsoc.cat amb el teu nom, cognom, motivació i telèfon de contacte, i ben aviat et confirmarem la disponibilitat.

El curs es centrarà a facilitar els coneixements, els recursos, els exemples, i les pràctiques necessàries per poder elaborar un projecte amb l’expressivitat pròpia del llenguatge sonor. A més, cada persona inscrita disposarà de cinc hores de tutoria personalitzada per tal de gaudir de l'acompanyament necessari per fer créixer el seu projecte de podcast.

La metodologia de les sessions combinarà l'exposició de continguts, l'audició de materials, un diàleg permanent amb els i les participants, la pràctica sonora, i temps per a preparar el propi projecte. També hi haurà un treball col·laboratiu entre iguals, a través de diferents dinàmiques grupals, que permetrà compartir les habilitats i competències de les persones participants, compartir aprenentatges i intercooperar entre projectes.

El contingut del projecte ha d’estar relacionat amb l’Agenda 2030, que recull els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i que tracten temes tan diversos com la igualtat de gènere, l’acció climàtica, i el consum i la producció sostenibles. Potser ara no tens clar com encaixar els teus interessos amb aquests objectius, si és així no pateixis, és normal! Envia’ns un WhatsApp al 717 70 58 67 i en parlem!

En la darrera sessió del curs es presentarà cada projecte públicament a través d’un programa de ràdio en directe al Porxo de Can Sauleda, que serà emès per Ràdio Vilamajor, en què rebrà el feedback d’experts en la matèria.

Et convidem a crear el podcast que voldries escoltar, a passar-t'ho bé amb el que fas, a compartir-ho amb els pobles de Vilamajor i amb el teu públic objectiu. 

Panorama actual

Els podcasts són una de les tendències del moment, fins al punt que la paraula va quedar en segona posició com a Neologisme del 2021 per darrere de negacionisme. Tot i que ja fa anys que existeixen podcasts a la xarxa ara hi ha una onada increïble. De fet, en podem trobar per a tots els gustos, i de temes molt específics que no es regeixen pel dictat de l’actualitat i que sovint no són tractats als mitjans generalistes: dedicats al hip hop i al rap, al món rural, a la comunicació no violenta, a esports minoritaris, etc.

Tota aquesta diversitat sonora present avui en dia perquè ja no fa falta comptar amb tota la infraestructura d’una emissora de ràdio per produir i difondre les històries en àudio. Tècnicament ara és més senzill: amb un ordinador, un micròfon i connexió a Internet, ja podem començar! A més, l’audició de podcasts ha crescut exponencialment degut a cert cansament de les pantalles, i al redescobriment de la potència immersiva i íntima de l’univers sonor. Per això hi ha milions d’oients arreu del planeta que compaginen l’audició de podcasts amb activitats quotidianes com són netejar els plats, desplaçar-se a la feina, i passejar el gos, per exemple.

Experiència de l’equip

COMSOC - Comunicació Social és una entitat cooperativa sense ànim de lucre que neix l’any 2008 i des d’aleshores estimula l’educomunicació, especialment a través de la ràdio. Amb experiència a ràdios locals i emissores nacionals, l’any 2009 ja va engegar un projecte educatiu i cultural on el podcast era un element central, el van anomenar «Concurs de podcast – Contes del món» i va tenir una acollida impressionant durant set anys: va promoure la creació de gairebé 1.000 podcasts per part d’infants, joves i adults.

Amb l’experiència d’haver format a centenars de joves a través de tallers radiofònics, va dinamitzar una optativa de ràdio a l’Institut Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor). I va ser aquí, durant el confinament del 2019, que va néixer el programa de ràdio «Sota la mascareta», premiat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya als Premis eduCAC, Recentment COMSOC ha impulsat la creació de Ràdios Escolars en Xarxa (REX), un espai comú per les emissores educatives d’arreu dels Països Catalans.

Ràdio Vilamajor 98.0 FM

Doctor Fleming, 11, 2n pis - 08459 Sant Antoni de Vilamajor - Barcelona (Catalunya)
Telèfon: 938 453 248
Adreça electrònica: info@radiovilamajor.cat
Lloc web: www.radiovilamajor.cat/
Vegeu situació en el mapa
Darrera actualització: 27.01.2022 | 13:37