Comencen les proves genètiques de desapareguts durant la Guerra Civil

Dilluns, 28 de novembre de 2016 a les 00:00
El Govern posa en funcionament el Programa d’identificació genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Les mostres s’incorporaran en una base de dades i es creuaran amb perfils genètics de restes òssies trobades a les fosses.

Els Departaments d’Afers, Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència, de Salut i de Justícia han començat aquest mes de novembre la realització de les proves genètiques als familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Fins avui s’han fet les proves a unes 80 persones de la demarcació de Barcelona, i en les properes setmanes també se’n faran a les demarcacions de Lleida, Tarragona i Girona.

L’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron és l’encarregat de recollir les mostres biològiques dels familiars. Amb l’obtenció d’aquestes mostres es crearà progressivament la base de dades que ordenarà i classificarà els perfils genètics dels familiars de desapareguts. Aquestes mostres s’encreuaran posteriorment amb els perfils genètics de les restes òssies de les persones desaparegudes.

Per tal de localitzar els familiars de persones desaparegudes, des del mes d’octubre el Departament d’Afers, Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència, a través de la Direcció de Relacions Institucionals i amb el Parlament, està informant als gairebé 5.000 registrats d’arreu de Catalunya al Cens de persones desaparegudes, sobre el procediment a seguir per programar l’extracció de mostres genètiques als centres mèdics de Catalunya. 

L’accés al Programa d'identificació genètica és gratuït i accessible per a qualsevol persona inscrita al Cens de familiars de desapareguts.

Per qualsevol dubte relacionat amb el Cens de persones desaparegudes cal adreçar-se al personal tècnic de la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans: C. Rivadeneyra, 6, 10a planta, 08002 Barcelona - 93 634 74 23 - identificaciogenetica@gencat.cat.

 

Darrera actualització: 06.03.2019 | 10:15

Imatges