Logotip
hiverncasiprimavera
Portada > Actualitat > Agenda > Excursió "La Via romana de Capsacosta"

Excursió "La Via romana de Capsacosta"

Dia i hora: diumenge 17/03/2019 de les 7:00 a les 15:00

La Via romana de Capsacosta és una magnífica obra d’enginyeria i un testimoni excepcional d'un període històric de gran transcendència per al nostre país. 

Creada en època de l’Imperi Romà, la Via romana de Capsacosta va estar en funcionament fins el 1926, quan amb la construcció de la C-153 va quedar en desús. En diversos trams presenta un excel·lent bon estat de conservació, gràcies els treballs de restauraciò que es varen fer arrel de la construcció, el 1992, dels Tunels de Capsacosta. Aquesta calçada era denominada Via Annia i era un ramal de la Via Augusta. Des de Figueres entrava cap a la zona de muntanya, i després de travessar la plana de Bianya s'enfilava pel Capsacosta i seguia cap al coll d'Ares, per tornar a enllaçar després, ja dins la Gàl·lia, amb l’esmentada via principal. 
L’únic tram de la via Annia que es conserva transcorre des de Sant Pau de Segúries (al Ripollès) fins al pas dels Traginers a la Vall de Bianya (a la Garrotxa) i té una longitud de 8 quilòmetres. 
Al llarg del seu recorregut es poden contemplar els trams empedrats de la via amb els elements directament relacionats amb la seva construcció, com els desguassos d’aigua, la pedrera, els ponts, els reservoris d’aigua, els murs de contenció, els guarda-rodes o els hostals...Tots els elements de la Via romana que posen de manifest l'extraordinari treball de construcció realitzat uns dos mil anys enrere. 
Tot el tram que resseguirem de la via romana està convenientment senyalitzat amb pals de ferro forjat i cartells dels diferents elements arquitectònics, està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Un altre al-licient de la ruta és constatar les diferents maneres de salvar, al llarg de la Història, els accidents geogràfics per construir les vies de comunicaciò. La via romana s'enfila de dret per la muntanya, intentant guanyar metres en poc espai,mentre que la carretera feta a principis del segle xx es va adaptant al terreny fent llargues llaçades, i finalment les grans obres de enginyeria actuals que no estalvien ponts ni túnels per salvar grans desnivells.Tot i que aquesta última infraestructura no la veurem, si que podrem copsar la seva existència pel soroll dels cotxes a tota velocitat.

 

Començarem la caminada a l'esglesia romànica de Sant Salvador de Bianya, pujarem fins les envistes de Sant Pau, amb una visita a la bonica Font de L'Arç, i baixarem per la fageda de Capsacosta fins tornar a rependre la via Annia i arribar de nou a Sant Salvador. 


DADES PRÀCTIQUES:

Dia: 17 de març 2019

Sortida: 7 h. parquing de Can Perpunter

Transport: cotxes particulars fins a Sant Salvador de Bianya, 1h. 30m.

 

 

DADES TÈCNIQUES:

Dificultat: moderada

Temps: 3:30 h.- 4 h.

Llargada: 10 km.

Desnivell: 520+ 500-

Porteu esmorzar, i qui vulgui,  pícnic per dinar a l'acabar la ruta 

Arxivat a: Esports
.
Caminada Via Romana
Darrera actualització d’aquest contingut: 20/03/2019 a les 08:26h
Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor

Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor

Plaça Montseny, 5. 08459 Sant Antoni de Vilamajor

Telèfon: 938 452 400 - Fax: 938 452 051

E-mail: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

CIF: P0819700F

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona